AJURWEDA O ODPORNOŚCI I TRAWIENIU

Homemade apothecary. Natural herbs medicinal. Dried herbs in glass jars and teapot on dark wooden surface. Various kinds of herbal tea.

Według ajurwedy gwarancją dobrej odporności jest prawidłowe trawienie, mówimy „jesteś tym co trawisz” .
Można jeść najlepsze jedzenie na świecie ale jeśli nie zostanie ono prawidłowo strawione, przyswojone i wydalone nie może być mowy o dobrej odporności.
Aby trawienie odbywało się w sposób prawidłowy należy :
1.Regularnie spożywać posiłki.
2.Jeść kolejny posiłek kiedy wcześniejszy został strawiony.
3.Złotą zasadą ajurwedy jest to, aby w jednej trzeciej napełnić żołądek pokarmem stałym, w jednej trzeciej płynnym, a jedną trzecią pozostawić wolną.
4.Dla procesu trawienia bardzo ważne jest dokładne przeżuwanie pokarmu.
5.Pić rano, na czczo ciepłą wodę z sokiem cytryny i miodem.
6.Przed jedzeniem przeżuć plasterek świeżego imbiru ze szczyptą soli.
7.W ciągu dnia popijać herbatkę wspomagającą trawienie:
½ łyżeczki kopru włoskiego, ½ łyżeczki kolendry (ziarna) ½ łyżeczki kuminu zagotować w 1 ½ kubku wody. Pogotować
2 -3 minuty przecedzić, pić ciepłe.
8.Stosować mieszankę „anty ama” według przepisu dr Partapa Chuahana. Pomaga na trawienie i zapobiega powstawaniu toksyn/ama.
100 g – sproszkowanego kuminu
100 g – sproszkowanej kolendry
100 g – (dla Pitty 50 g) sproszkowanego imbiru
200 g – sproszkowanej mięty
200 g -“ sproszkowanego kopru włoskiego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z tej mieszanki zażywamy jedną łyżeczkę, po posiłku (dwa lub trzy razy dziennie) popijając ciepłą wodą lub wlewamy trochę ciepłej wody do szklanki wsypujemy łyżeczkę mieszanki (dokładnie mieszamy) i wypijamy.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Dieta