Według ajurwedy gwarancją dobrej odporności jest prawidłowe trawienie, mówimy „jesteś tym co trawisz” .
Można jeść najlepsze jedzenie na świecie ale jeśli nie zostanie ono prawidłowo strawione, przyswojone i wydalone nie może być mowy o dobrej odporności.
Aby trawienie odbywało się w sposób prawidłowy należy :
1.Regularnie spożywać posiłki.
2.Jeść kolejny posiłek kiedy wcześniejszy został strawiony.
3.Złotą zasadą ajurwedy jest to, aby w jednej trzeciej napełnić żołądek pokarmem stałym, w jednej trzeciej płynnym, a jedną trzecią pozostawić wolną.
4.Dla procesu trawienia bardzo ważne jest dokładne przeżuwanie pokarmu.
5.Pić rano, na czczo ciepłą wodę z sokiem cytryny i miodem.
6.Przed jedzeniem przeżuć plasterek świeżego imbiru ze szczyptą soli.
7.W ciągu dnia popijać herbatkę wspomagającą trawienie:
½ łyżeczki kopru włoskiego, ½ łyżeczki kolendry (ziarna) ½ łyżeczki kuminu zagotować w 1 ½ kubku wody. Pogotować
2 -3 minuty przecedzić, pić ciepłe.
8.Stosować mieszankę „anty ama” według przepisu dr Partapa Chuahana. Pomaga na trawienie i zapobiega powstawaniu toksyn/ama.
100 g – sproszkowanego kuminu
100 g – sproszkowanej kolendry
100 g – (dla Pitty 50 g) sproszkowanego imbiru
200 g – sproszkowanej mięty
200 g -“ sproszkowanego kopru włoskiego
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z tej mieszanki zażywamy jedną łyżeczkę, po posiłku (dwa lub trzy razy dziennie) popijając ciepłą wodą lub wlewamy trochę ciepłej wody do szklanki wsypujemy łyżeczkę mieszanki (dokładnie mieszamy) i wypijamy.