PANCHAKARMA to ajurwedyjska metoda oczyszczania ciała, zmysłów, umysłu i ducha.
Jest poważnym narzędziem a Ajurwedzie, mającym pozytywny wpływ na zdrowie.
To co jest najważniejsze w rozumieniu znaczenia panczakarmy, to jest jej główny cel.
Jest nim przywrócenie RÓWNOWAGI, BALANSU, HARMONII całego naszego systemu, aby osiągnąć stan ZDROWIA.
Równowaga równa się zdrowie – to jeden z filarów Ajurwedy.
O co chodzi z tą równowagą?
Ajurweda mówi że, tak jak natura, jesteśmy zbudowani z żywiołów:
powietrza, przestrzeni, ognia, wody i ziemi. W ajurwedyjskim spojrzeniu na człowieka żywioły sprowadzone zostały do trzech elementów, tzw. dosh.
Są to :
Vata (powietrze, przestrzeń),
Pitta ( ogień),
Kkapha ( ziemia, woda).
Doshe to biologiczne energie, które zawiadują naszym ciałem i umysłem. Nasz układ proporcji dosh w momencie zapłodnienia nosi nazwę prakriti ( prakruti). Natomiast układ dosh, który mamy teraz- to vikriti ( vikruti).Nasza natura to prakriti.
Doshe się zmieniają ponieważ podlegamy w ciągu całego życia, różnym wpływom, od pogody począwszy, przez jedzenie, styl życia, nasze emocje, uczucia, przeżycia, choroby, relacje, na praktykach duchowych i rozwoju skończywszy.
Doshe vata, pitta, kapha ulegają wzmożeniu lub zmniejszeniu.
Na przykład – jeśli nie jemy regularnie, pijemy za mało lub w trakcie posiłku, jemy w stresie, przeżuwamy niedokładnie, oglądamy telewizję lub rozmawiamy jedząc – wszystko to może poważnie zakłócić proces trawienia, osłabiając ogień trawienny ( jatar agni).
Dodatkowo osłabiamy wchłanianie składników odżywczych, budowania tkanek, wydalanie zbędnych produktów przemiany materii (malas) .
Głównym efektem tego jest powstawanie toksyn, które zaczynają zalegać w kanałach naszego ciała. Ajurweda nazywa je amą.
„Ama to mama wszystkich chorób”. Powoduje ociężałość, pozbawia ciało energii, przytępia umysł, negatywnie wpływa na wygląd. Zalegając w kanałach ciała przeszkadza w naturalnym funkcjonowaniu organizmu, powoduje, że wyglądamy starzej i czujemy się gorzej, a nasze trawienie, a więc i siła życiowa – jest zaburzone.
Panczakarma ma na celu uwolnienia z organizmu zalegających w kanałach toksyn zwanych amą oraz oczyszczenie umysłu i zmysłów, które są łącznikami za światem zewnętrznym i wpływają na jego percepcję.
Po panczakarmie, kiedy ama zostaje usunięta z kanałów ciała, czujemy więcej energii, mamy więcej entuzjazmu, jesteśmy lżejsi, ogarnia nas świeżość, radość i mamy jasny umysł. ”Świecimy”, a znajomi pytają o adres tego miejsca, gdzie tak nas odmieniono….
Więcej o przebiegu panczakarmy w następnym newsletterze.
Anna Faber
www.ajurweda-annafaber.pl
ANNA FABER jest certyfikowanym konsultantem Ajurwedy oraz technikiem panczakarmy, pod patronatem Jiva Instytutu w Indiach (Faridabad).
Zajmuje się zawodowo Ajurwedą od 2012 roku. Jej nauczycielami są lekarze Ajurwedy:
- dr Partap Chauhan ( konsultacje i dieta ajurwedyjska)
- dr Mukesh Sharma (panczakarma)
- dr Garima Khajanchi ( masaże i zabiegi)
- dr Rahul Tyagi ( praktyka panczakarmy)
Na podstawie własnych doświadczeń dotyczących efektów oczyszczania organizmu, zajęła się panczakarmą – detoxem ajurwedyjskim. Przeszła sześciokrotnie własny proces oczyszczania : na Sri Lance, w Polsce oraz praktykę panczakarmy w Indiach.