8 przypraw ajurwedyjskich wspomagających ogień trawienny

    Prawidłowe trawienie odgrywa kluczową role w zdrowiu oraz dobrostanie człowieka. Proces trawienia nie polega jedynie na rozkładaniu pożywienia i dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dobry układ trawienny jest kluczem do długiego wolnego od chorób życia. Wielu ekspertów uważa że sekret dobrego życia tkwi w jelitach.

    Dlatego istotne jest, abyśmy dbali o zdrowie układu trawiennego, odżywiając się prawidłowo, zapewnijąc organizmowi wszystkie jego potrzeby
    i utrzymując przy życiu ogień trawienny, zwany w ajurwedzie „Agni”.

    Dobre trawienie można osiągnąć poprzez przestrzeganie prawidłowych nawyków żywieniowych, regularne spożywanie posiłków, odżywianie się zgodnie z porą roku oraz typem konstytucyjnym, nie przejadanie się, jedzenie powoli w ciszy i spokju i tak dalej. 

    Jak pisze dr Partap Chauhan w swojej książce „Ajurweda jak dbać o siebie i być zdrowym”

    „Przy określeniu odpowiedniej   ilości i rodzaju jedzenia musi być wzięta pod uwagę siła ognia trawiennego. Podstawowa zasada jest taka,
    że cokolwiek jemy, ma być całkowicie strawione, aby nie powstawały toksyny(ama).”

    Ajurwedyjskie przyprawy mają wiele korzystnych dla zdrowia wlaściwości, a także nadają potrawom aromatyczny smak. Oto kilka przypraw zwiekszających siłę trawienia „Agni”

    Kumin – bardzo często stosowany aby zapobiegać powstawaniu wzdęc i gazów. Marówniez właściwości przciwzapalne łagodzace ból
    i dyskomfort brzucha.

    Kurkuma – ze względu na swoje własciwości przciwzapalne, przeciwwirusowe i  przciw grzybiczne uznawana jest za jedną z najzdrowszych przypraw.

    Imbir – często nazywany „uniwerslanym lekarstwem” ze względu na swoje wszechstronne działanie lecznicze. Wspomaga ogien trawienny, neutralizuje toksyny. Pomaga w trawieniu
     i wchłanianiu pokarmu. Można stosować go zarówno w postaci świeżej jak i suszonej.

    Kozieradka – jest bogata w błonnik i przrciwutleniacze, wspomaga trawienie oraz wydalanie szkodliwych toksyn z organizmu.

    Kardamon – dzięki silnemu aromatowi pozwala aktywować wydzielanie enzymów wspomagających trawienie, szczególnie jeśli jest spozywany po obfitych posiłkach. Pomaga w leczeniu problemów żołądkowych takich jak niestrawność, gazy i zapracia.

    Goździki – mają działanie wiatropędne, zapobiegaja powstawaniu gazów w przewodzie pokarmowym lub pomgają w ich wydalaniu.

    Cynamon – poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Działa antybakteryjnie i leczniczo, zapobiega infekcjom przewodu pokarmowego.

    Czarny pieprz – piperyna zawarta w czarnym pieprzu ułatwia trawienie i stymuluje enzymy
    w żołądku, które następnie pomagają trawić białka w pożywieniu.

    Przyprawy te doskonale rozpalają ogień trawienny, spalają toksyny i zapobiegają oznakom niestrawności, takim jak gazy i wzdęcia. Można je dodawać do każdego posiłku.

    Kilka przepisów:

    Herbta wspomagająca trawienie, doskonale sprzwda się przy problemach ze wzdęciami
    i gazach
    .

    1 łyżeczka kuminu

    1 łyżeczka kopru włoskiego

    1 łyżeczka kolendry (ziarna)

    ¼ łyżeczki kozieradki

    Wszytkie przyprawy gotujemy w kubku wody 3-4 minuty. Przecedzamy i pijemy ciepłe.

    Herbata wspomagające usuwanie śluzu.

    1 łyżeczka nasion kolendry

    4 – 5 sztuk  kardamonu

    Gotujemy w litrze wody 4 -5 minut. Przecedzamy, pijemy ciepłe.

    Herbatka wspomagająca trawienie

    1 /2 łyżeczki kuminu

    1/2 łyżeczki kopru włoskiego

    1/2 łyżeczki kolendry (ziarna)

    1/4 łyżeczki ziaren kozieradki

    1 i 1/2 kubka wody

    Wlać wodę do garnka, wsypać przyprawy, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, gotować  2 -3 minuty przecedzić i pić dwa trzy razy dziennie.

    Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

    Back To Top