Według ajurwedy jedzenie, które spożywamy ma bezpośredni wpływ na umysł i emocje.
Dieta sattviczna nie dotyczy tylko odżywiania – to wybór stylu życia mający na celu kultywowanie
jasności umysłu, spokoju i witalności. Dieta sattviczna kładzie nacisk na czyste, zdrowe i naturalne
pokarmy. Jest doskonała dla osób poszukujących zrównoważonego i uważnego podejścia do jedzenia.
Spożywanie świeżych, pełnowartościowych pokarmów sprzyja poczuciu spokoju
i równowagi pozwalając ciału dostosować się do jego naturalnego rytmu.
Według ajurwedy wszystkie pokarmy podzielone są na trzy guny – sattva, rajas i tamas. Pokarmy
sattviczne odżywiają zarówno ciało jak i umysł, pomagają zmniejszyć stres, poprawić koncentrację
i pielęgnować współoczucie, dzięki czemu są idealne dla osób poszukujących zrównoważonego stylu
życia. Stosując dietę sattviczną wspieramy zdrowie fizyczne jak i jasność umysłu.
Sattviczne jedzenie i styl życia są najlepszą profilaktyką chorób.
Za sttviczne uważa się jedzenie świeże, czyste i wegetariańskie.
Są to: świeże owoce i warzywa, ziarna, ciemny chleb, kasze, orzechy, nasiona i sałatki.
Jedzenie o naturalnym słodkim smaku też jest sattviczne, są to produkty które mają słodki smak bez żadnych dodatków.
Pełne ziarna, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa, jęczmień i owies, są nieodłączną częścia diety
sattvicznej.
Rośliny strączkowe jak soczewica, ciecierzyca i inne są bogate w białko, błonnik i ważne minerały.
Orzechy włoskie, migdały, siemie lniane i nasiona słonecznika są doskonałym żródłem zdrowych
tłuszczów i białka. Wspomagają funkcjonowanie mózgu i ogólną witalność.
Świeże produkty mleczne, zwłaszcza mleko i ghee(klarowane masło), są cenione w diecie sattvicznej.
Ghee jest doceniane z swoje włściwości wspomagające trawienie i odżywiania ciała. Uważa się, iż ma
właściwości duchowe, przyczyniając się do poczucia spokoju i jasności umysłu.
Zioła i przyprawy w diecie sattvicznej są stosowane z umiarem. Przyprawy takie jak kurkuma, kumin,
kolendra, koper włoski są wybierane ze względu na ich właściwości trawienne i przeciw zapalne.
Jedzenie grzybów, cebuli, czosnku oraz nadmierne używanie przypraw, jest niewskazane ponieważ
maja one charakter rajasowy i tamasowy.
Alkohol, napoje zawierające kofeinę powinny być wyłączone z diety.
Rafinowana i przetworzona żywność, taka jak słodkie przekąski, białe pieczywo i fast food,
nie powinno być spożywane gdyż może prowadzić do zaburzenia naturalnej równowagi organizmu
oraz do zaburzeń fizycznych i psychicznych.
Jedzenie sattviczne powinno być przygotowywane z uwagą i miłością, jest ono postrzegane jako
ofiara dla ciała i ducha, a energia i intencja włożone w jego przygotowanie mogą bezpośrednio wpłynąć na jego jakość. Kiedy jedzenie jest przygotowywane z pozytywną, pełną miłości energią,
niesie wibrację, która może odżywić nie tylko ciało, ale także umysł i emocje. Ważne jest aby
w kuchni tworzyć środowisko pełne spokoju i miłości.
DIETA SATTVICZNA
